top of page
Vyhledat

Črevo - druhý mozog

Vedeli ste, že už Hippokrates, otec modernej medicíny povedal, že všetky potiaže človeka začínajú v črevách. Poruchy imunity sa pritom až v 90% spájajú so stavom čriev. Napriek tomu, že primárnou funkciou tenkého čreva je trávenie a vstrebávanie potravy po tom, ako opustí žalúdok, črevo je súčasne aj najväčším imunitným orgánom ľudského tela.  Preto je potrebné zabezpečovať správnu funkciu čreva udržiavaním správneho, vyváženého zloženia črevného mikrobiómu, ktorý bežne pozostáva z vyše 500 bakteriálnych druhov a váži až neuveriteľných jeden a pol kilogramu


Aké sú základné funkcie imunitného systému čreva? 

  • Je to predovšetkým tzv. bariérová a antimikrobiálna úloha imunitného systému zabezpečujúca ochranu pred preniknutím nežiaducich patogénnych mikroorganizmov z povrchu do vnútra organizmu. 

  • Nezanedbateľná je aj schopnosť črevnej mikroflóry produkovať látky, ktoré zabíjajú votrelcov/choroboplodné zárodky a potenciálne patogény. 

  • Baktérie, s ktorými žije človek v symbióze, modulujú imunitný systém tak, že posielajú imunitnému systému čreva signály o tom, či a ako sú schopné kontrolovať lokálny alebo systémový zápal a či svojou činnosťou zabránia tomu, či sa v organizme objaví, alebo neobjaví alergia alebo vyskytne autoimunitné ochorenie.


Vedeli ste, aké sú ďalšie významné funkcie čreva?

  • Črevná mikroflóra ovplyvňuje pohyblivosť a prekrvenie nielen črevných stien, ale aj pohyb všetkých látok, ktoré prenikajú z čreva do krvi a mozgu.

  • Črevný mikrobióm produkuje vzácny vitamín K, ktorý prispieva k zrážanlivosti krvi, ako aj vitamíny zo skupiny B, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie celého organizmu

  • Črevná mikroflóra je zodpovedná za tvorbu hormónov regulujúcich ukladanie tukov.

  • V črevách vzniká väčšina endorfínov (tzv. hormónov šťastia), ktoré ovplyvňujú činnosť nervov a mozgu.

  • Neuropeptidy, ktoré sú tiež produktmi črevného mikrobiómu sú súčasťou mechanizmov, ktorými mikrobióm pôsobí na ľudský mozog. Podľa posledných výskumov črevné mikróby zásadne ovplyvňujú ľudskú psychiku a náladovosť človeka.


V tomto pre mňa osobne ťažkom období života, keď má maminka vážnu chorobu, mi prišlo do cesty HARMONELO. 

Nová generácia prebiotík HARMONELO je na báze upravených, enzymaticky ztekucaných čakankových fruktooligosacharidov a prispieva k prirodzenej obnove črevnej mikrobioty. Pôsobí vo všetkých častiach čreva, ako v tenkom, tak hrubom. Túto vlákninu nevie naše telo využiť, stráviť ani vstrebať. Je však dôležitou živinou pre naše prospešnej črevnej baktérie.

Okrem toho podporuje množenie baktérií bifidogenního typu v črevách. V tom hrubom navyše zvyšuje produkciu butyrátu priateľskými črevnými baktériami. Butyrát je pre naše telo veľmi prospešná látka. Slúži tiež ako zdroj energie pre bunky črevnej sliznice, a tým napomáha k obnove jej integrity (celistvosti).

V čom sú iné ako bežné prebiiotiká z lekárne?

  • Sú vo forme sirupu, čo som uvítala aj ja, keďže maminka berie veľa liekov a kapsulí. Vďaka tomu majú zvýšenú účinnosť prebiotických zložiek, ktoré sa rovnomerne rozmiestnia  v črevách.

  • Sú vhodné pre všetkých onkologických pacientov a ľudí s poškodenou imunitou.

  • Tieto probiotiká majú vďaka svojej unikátnej receptúre zvýšenú adheziu k bunkách slizničnej imuniti.

Viac o jednotlivých produktoch sa dočítate tu:


Nezabúdajte však, že podpora imunity by mala zahŕňať hlavne kvalitnú stravu, kvalitný pitný režim https://www.ivicentrum.com/harmonizujuca-informovana-flasa, dostatok pohybu, spánku, smiechu a spokojný život v kruhu svojich blízkych.

Starajte sa o seba, kým nie je neskoro...


Regeneračné ivicentrum Vám praje krásne jesenné dni ❤️





❓Máte nezodpovedané otázky? Sme tu pre Vás!

☎️ Zavolajte nám na 0907 618 715, napíšte cez chat alebo facebook.


PS: Ak to tak cítite, veľmi nás poteší Váš like a prihlásenie na odber noviniek ivicentra dole v pätičke ❤️

644 zobrazení
bottom of page