top of page
Vyhledat

Zdravý sedliacky rozum

Aktualizováno: 20. 11. 2019



Vôňa v našom vnútri môže vyvolať príjemné alebo nepríjemné pocity. Toto spojenie vzniklo niekedy v minulosti, keď sme pri danej vôni prežívali niečo pozitívne, či negatívne. Tento pocit si vybavíme vždy, keď danú vôňu ucítime. Z uvedeného je jasné, že účinky vôní sú u rôznych ľudí rôzne, a preto je veľmi dôležité brať pri výbere esenciálneho oleja na terapeutické účely v úvahu individualitu človeka.

Keď použijeme esenciu vplývame na Hz a zvyšujeme svoju vlastnú osobnú vibráciu. Posilňujeme svoje orgány a zvyšujeme svoj zámer, svoju osobitnú charizmu. Vône nás vedia naladiť aj na šťastie, hojnosť, prosperitu..



Je veľa dôvodov, prečo byť pri používaní esenciálnych olejov opatrní. A mojim zámerom nie je strašiť, berte to ako fakty. Esenciálne oleje obsahujú veľké množstvo chemických zlúčením (mnohé nie sú dostatočne preskúmané), mnohé majú terapeutický účinok, ale vo vysokých množstvách môžu škodiť), niektoré môžu dráždiť pokožku, sliznice, či sú nebezpečné v tehotenstvé. Iné znižujú krvný tlak alebo reagujú s inými liekmi. Preto esenciálne oleje riedime.




Používanie neriedených olejov je zbytočne plytvanie, nielen es. olejom, ale aj vašimi financiami. Oleje budú účinné, aj keď ich nariedime, sú veľmi koncentrované a tukomilné. V každej kvapke je veľká sila. Nezabúdajte, že esenciálne oleje nie sú drahé, ak ich používame správne.

Preto sa pri používaní es. olejov poraďte s človekom, ktorému dôverujete.



Esenciálne oleje nepoužívate do otvorov ako uši, nos, konečník, vagína a podobne.

A veľký pozor na oleje ako klinček, škorica, či oregano môžu spôsobiť až popáleniny (aj vlastná skúsenosť), ak sa nepoužívajú riedené so základným, tzv. nosným olejom. Najvhodnejší je jojobový (najviac sa svojim zložením podobná pleti človeka), ale aj kokosový, pre deti ideálny mandľový. My používame rastlinné oleje Dr. Feelgood, nájdete ich na našom e-shope.



Vnútorné užívanie esenciálnych olejov je veľmi diskutabilná téma. Hovorí sa, že imunita je v črevách, v ktorých žije množstvo mikroorganizmov, baktérií.

Nevieme celkom presne, ktoré zložky esenciálny olej obsahuje, v akom stave sa vôbec do čreva dostali (ako reaguje s kyselinou chlorobovíkovou v žalúdku a aká chemická reakcia tam vzniká) a nevieme, čo to dokáže spraviť s rovnováhou v našom čreve.


Ja osobne vnútorne používam oleje výnimočne (napr. pri bolesti hrdla mi vždy pomohol olej OnGuard - kvapka aplikovaná priamo na jazyk), sem-tam si dám nejaký citrusový olej do vody...

Pri epilepsii, rakovine, alergiách, kožných ochoreniach tiež doporučujem riediť esenciálne oleje a používať nižšie koncentrácie.



citrus bliss doterra ivicentrum

Niektoré esenciálne oleje sú fototoxické t.j. môžu spôsobiť nežiadúce kožné reakcie pri pobyte na slnku (začervenanie až spálenie kože, vznik pľuzgierov, škvrny na koži).

Ak na kožu aplikujeme fototoxický olej, je potrebné nevystavovať tieto časti tela slnku či soláriu nasledujúcich 12-18 hodín. Sú to hlavne citrusové oleje a zmesi, ktoré ich obsahujú (citrón, bergamot, limetka, grep, pomaranč..



Pri obstarávaní kvalitných esenciálnych olejov, by som rada zdôraznila dôležitosť toho, aby si urobili svoj vlastný prieskum, používali zdravý rozum. Sledujte intenzitu vône, balenie, cenu.

Nekupujte éterické oleje nejasného pôvodu. Éterický olej Zelená borovica, Voňavá čerešňa a pod. v skutočnosti nie sú éterické oleje. Takéto "éterické oleje" neobsahujú žiadne silice a nemajú požadovaný účinok ani vôňu. Sú vyrobené zo syntetických chemických zlúčenín, ktoré keď používate aromaticky alebo masážne dostávajú sa vám do tela a škodia.



Počúvajte a pozorujte svoje telo, pretože je to úžasný biologický systém a tak ako je každý z nás iný, tak aj naše telá reagujú rozdielne. Používajme zdravý sedliacky rozum a vnímajme sa.

PS: Ak to tak cítite, veľmi nás poteší Váš like a prihlásenie na odber noviniek ivicentra dole v pätičke ❤️


❓Máte nezodpovedané otázky? Sme tu pre Vás!

☎️ Zavolajte nám na 0907 618 715, napíšte cez chat alebo facebook.

Všetky dōTERRA oleje a viac informácií o nich nájdete na našom blogu a e-shope.

308 zobrazení
bottom of page